Cafeïnevrije koffiebonen
De cafeïne vrije koffie die we gebruiken, wordt cafeïnevrij gemaakt door het gebruik van een middel dat selectief samengaat met de cafeïne. Het oplosmiddel dat bij dit proces wordt gebruikt, is Ethyl - Acetate (EA) welke ook voorkomt in verschillende natuurlijke producten en welke ook nog bijdraagt aan het bijzondere aroma van veel fruit en dat ook voorkomt in groene koffiebonen en gebrande koffiebonen.
Cafeïnevrije koffiebonen
De oplosmiddelmethode werkt als volgt:
• De cafeïnevrije koffiebonen worden in stoom geplaatst, zodat de poriën van de bonen open gaan en hierdoor de extractie van de cafeïne te vereenvoudigen.
• Koffiebonen worden vervolgens onder gedompeld in water gecombineerd met ethylacetaat waarbij het oplosmiddel zich samen met de cafeïne combineert.
• Hierna wordt de combi van water, ethylacetaat en cafeïne uit het extractievat afgevoerd. De extractiestap wordt verschillende keren herhaald, totdat het resterende cafeïnegehalte op of onder het wettelijke maximale niveau van 0,1% is.
• De koffiebonen worden vervolgens opnieuw gestoomd om eventuele sporen van het oplosmiddel te verwijderen.
• Tenslotte worden de cafeïne vrije koffiebonen gedroogd en geroosterd zoals elke andere groene koffieboon.
Merk op dat ethylacetaat zeer gemakkelijk verdampt. Zelfs als er kleine hoeveelheden oplosmiddel in de bonen achterblijven, is het hoogst onwaarschijnlijk dat significante resten de hoge temperaturen overleven van de brand- en bereidingsprocessen die plaatsvinden voordat de koffie daadwerkelijk wordt gedronken.
De cafeïne wordt bewaard en deze wordt verkocht aan makers van geneesmiddelen en frisdranken.
Voordelen van cafeïnevrije koffiebonen
Op een lege maag kan je heerlijk een kopje koffie drinken
cafeïne nuttigen op het moment dat je helemaal nuchter ben tis niet zo handig. Het is bewezen dat je bloedsuikerspiegel daarmee wordt verstoord. Je bloedsuikerspiegel stijgt wel met 50% wanneer je normale koffie drinkt op een lege maag. Het wordt daarom ook zeer afgeraden om dit wel te doen.
Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft je energie en houdt je fit, daarom is het van belang om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Als je bloedsuikerspiegel teveel schommelt zorgt dat ervoor dat je overdag sneller moe wordt.
Voor het slapengaan kan je koffie drinken
Iedereen heeft het wel eens mee gemaakt, je bent moe maar slapen lukt niet. Vaak komt dit door de cafeïne die je daarvoor hebt gedronken. cafeïne verminderd de slaapkwaliteit en het duurt 5 uur om de helft van de hoeveelheid cafeïne uit je lichaam te krijgen.
Uiteindelijk is het genetisch bepaald of je last hebt van slapeloosheid. Heb je daar nou veel last van? Je slaapkwaliteit zal erop vooruit gaan als je overstapt op decaf koffie.
Geen nerveus en opgejaagd gevoel ervaren
De aanmaak van adrenaline en cortisol wordt gestimuleerd door cafeïne. Dat zijn stresshormonen in het menselijk lichaam die een 'vlucht en/of vecht' modus kunnen aanwakkeren. Niet een heel prettig gevoel tijdens het drinken van een kop koffie. Ook kost het je lichaam een hoop energie waardoor je moe wordt. Een shot cafeïne helpt dus niet voor krijgen van energie boost.
Geen verslavend effect
Uiteraard werkt dit voor iedereen anders, maar voor sommige mensen heeft koffie een verslavend effect op hun lichaam. Cafeïne blokkeert een stofje adenosine dat in ons brein zit. Dit stofje geeft aan dat je rust nodig hebt, op het moment dat de cafeïne dit blokkeert reageert het lichaam door jou moe te maken terwijl je eigenlijk rust nodig hebt.
Maar drink je een keer geen cafeïne, dan maakt je lichaam weer adenosine aan. Het gevolg daarvan is hoofdpijn en moeite hebben met concentreren. bovendien kan je het gevoel hebben dat je chagrijnig bent omdat je heel prikkelbaar bent.
Herkent u zich nou in deze klachten dan is het een goede idee om over te stappen op cafeïnevrije koffie, voor advies op maat kunt u natuurlijk contact op nemen met ons. Wij helpen u graag met de zoektocht naar uw perfecte kopje koffie!