Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
Blog categories
Zoek in Blog
Blog tags
Photo gallery
No featured images
De koffieplanten groeien op veel verschillende plekken in de wereld. De meeste koffie komt uit Brazilië, Columbia, Ethiopië, Honduras, Guatemala, Mexico en Indië. Onze hoofdbrander, Costadoro, heeft koffieplantages over de hele wereld. Zo kunnen ze van dichtbij het groeiproces van de planten volgen en zien hoe de boeren met de bonen omgaan, maar ook zorgen dat er goed met de koffieboeren wordt omgegaan. Een goed voorbeeld hiervan is fair trade en biologische koffie van Respecto.
Deze foto's zijn van een Costadoro plantage in Colombia.
Aan de koffieplant bloeien witte bloemetjes die naar jasmijn ruiken. Uit dit bloemetje groeien de bessen. De plek heeft grote invloed op de smaak van de koffie. Dat hangt samen met de wind, de hoogte, de zonuren en de omgeving.
Hier zijn de witte bloemetjes duidelijk te zien. De koffiebessen zijn nog niet aanwezig.
De koffiebessen worden geoogst als ze precies rijp genoeg zijn. Dit gebeurt met de hand om te voorkomen dat er onrijpe bessen gemengd worden met rijpe bessen. Een andere methode om de bessen te plukken is stripping. De bessen worden handmatig van de takken gerist. Daarna worden de rijpe en de onrijpe bessen van elkaar gescheiden. Bij grote plantages met brede paden worden bessen met machines uit de struiken geschud en daarna gesorteerd.
De plantage ligt op grote hoogte. Dit maakt het erg lastig om met machines te oogsten, waardoor het voornamelijk altijd met de hand wordt gedaan.
In elke bes zitten twee koffiebonen. De meest gebruikte koffieplanten zijn de Arabica en de Robusta. De Arabica is de meest populaire van de twee en groeit op grote hoogte. De Robusta bonen worden voornamelijk gebruikt om te mengen met de Arabica bonen. Dit levert een heerlijk resultaat op zoals onze Costadoro Easy. Om de koffiebonen te verwerken worden de bessen van de bonen gescheiden. De manier waarop dit gebeurt heeft invloed op de smaak van de koffie. In landen waar veel water beschikbaar is of waar het erg vochtig is, worden de bessen na het plukken gewassen om te ontdoen van het vruchtvlees en het kleverige omhulsel.
Vlak nadat de koffiebonen uit de bessen zijn gehaald worden ze in een mand bewaard.
Nadat de bonen gewassen zijn, liggen ze wekenlang in de zon om te drogen. In landen waar het droger is, liggen de bessen met de schil te drogen in de zon. Dit proces duurt ongeveer 4 weken.
Vlak na de bonen gewassen zijn. De schil zit er nog gedeeltelijk omheen.
Ze worden regelmatig gekeerd om goed te drogen. Het is belangrijk dat de bonen goed kunnen doorluchten. Tijdens dit proces wordt er vaak ook zorgvuldig gekeken naar de bonen en worden de bonen geselecteerd.
Het drogen van de koffiebonen, waar veel aandacht aan wordt besteed door de boeren.
Na het drogen wordt de schil van de boon geschrapt met een pelmachine. Deze methode zorgt voor een vollere en zoetere smaak van de koffiebonen. Terwijl de methode waarbij de bonen eerst gewassen worden, zorgt voor een mildere en fruitiger smaak.
De bonen zijn net gepeld en zijn klaar om gebrand te worden.
Als de boon nog niet gebrand is, smaakt deze nog niet naar koffie. De vertrouwde kleur en geur ontstaat pas na het branden van de bonen.
De ongebrande koffiebonen. Ze zien er wel uit als koffiebonen, maar hebben nog niet dezelfde geur en smaak.
Het branden van koffie is een vak dat de branders van Costadoro goed verstaan. De bonen zijn al meerdere keren verkozen tot de beste van Italië. Ze komen met schepen aan in Turijn en worden daar gebrand. Bij het branden van koffiebonen worden de bonen geroosterd. Grote, ronddraaiende trommels worden langzaam verhit.
Het vocht in de bonen verdampt nog verder, ze kleuren bruin en gaan knappen. Dit knappen lijkt op het poppen van popcorn en wordt door de koffiebrander de eerste crack genoemd. Hierdoor verdwijnt ook het vocht binnen uit de boon. De temperatuur wordt nog verder verhoogd en dan begint het brandproces. De suikers karamelliseren en de koffieboon krijgt zijn bekende bruine kleur. Ook ontstaat de bekende koffiegeur.
De vers gebrande koffiebonen. Ze zijn nu klaar om koffie van te zetten of filterkoffie van te maken!
De vers gebrande koffiebonen moeten snel afkoelen. Dit gebeurt door het combineren van koud water en koude lucht. Het water verdampt meteen, omdat de koffiebonen zo heet zijn. De koffiebrander bepaalt door de manier van branden een groot deel van de smaak van de bonen. Licht gebrande bonen worden vooral gebruikt voor filterkoffie. Medium gebrande bonen hebben een milde en wat rondere smaak en de donkere bonen hebben volle en krachtige smaak. Tenslotte zijn er nog zeer donkere bonen die bijna zwart zijn van kleur. Deze donkere roasts zijn heel krachtig van smaak. Hier zit minder cafeïne in dan in de lichtere varianten. Na het intensieve brandingsproces worden de melanges samengesteld. Zet eens koffie met onze verschillende Costadoro koffiebonen. Je proeft echt het verschil.
Van nature bevatten koffiebonen cafeïne. Drink je liever koffie van cafeïnevrije koffiebonen? Voordat de bonen geroosterd worden, worden de bonen gedecafeïneerd. De bonen worden in water geweekt waardoor de cafeïne oplost. Daarna wordt de cafeïne uit de bonen gehaald met een oplosmiddel of met geactiveerde koolstof. Daarna worden de bonen weer geweekt in het cafeïnevrije water, zodat ze de typische koffiearoma’s weer kunnen opnemen. Maak je geen zorgen over je gezondheid, dit proces is helemaal veilig. De koffiebonen zijn geschikt voor onze volautomatische koffiemachines en onze koffiemolens, maar hoe zit dat als je filterkoffie drinkt en niet zelf je bonen wilt malen?
De filterkoffie is met zorg gemaakt en verpakt. Nu ben je zelf aan de beurt. Om optimaal te genieten van onze filterkoffies gebruik je 60 gram koffie en een liter water. Je kookt het water en laat het vervolgens afkoelen tot 90 graden, anders verbrandt de koffie en dat komt de smaak niet ten goede.
De filterkoffie is nu ook klaar, tijd om een kopje koffie te zetten dus!
Ben je nu nieuwsgierig of je jouw eigen koffiebonen kunt branden? Dat kan! Toen koffie nog maar net op de markt was in de zeventiende eeuw was het zelfs gebruikelijk om koffie zelf te branden. Dit bleven ze dan ook eeuwenlang doen. Om koffie zetten gemakkelijker te maken is dat in verloop der tijd verandert en wordt het voornamelijk voor ons gedaan. Maar thuis koffie branden kan nog steeds. Je kunt hier een speciale koffiebrander voor gebruiken, maar je kunt het ook in een koekenpan doen. Bepaal van tevoren of je licht gebrande of donker gebrande koffie wilt. Wanneer je de bonen aan het branden bent en de temperatuur in de bonen oploopt tot 180℃ zul je de eerste crack horen. Nadat de bonen voor het eerst gecrackt zijn, zijn de bonen licht gebrand. Wil je liever donker gebrande koffie? Dan kun je wachten totdat de bonen voor de tweede keer gecrackt zijn. Let er tijdens het branden wel op dat er veel rook kan vrijkomen.
Er gaat heel veel aandacht uit naar de koffieplant, het drogen en het branden van de bonen. Ook de verpakking verdient deze bijzondere aandacht. Koffiebonen en gemalen koffie verliezen snel hun smaak als ze niet luchtdicht zijn afgesloten. Heb je de koffie eenmaal gekocht, bewaar de bonen of de filterkoffie dan in de oorspronkelijke verpakking of in een luchtdichte bus. Gebruik je koffiebonen, maal deze dan kort voordat je de koffie wilt drinken. Zo blijft de smaak behouden. Bewaar de koffie op een koele, donkere en droge plaats.
Nu je weet welke weg je koffie afgelegd heeft voor het in jouw kopje is beland, geniet je nog meer van dit zwarte goud.
Top authors