Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
Blog categories
Zoek in Blog
Blog tags
Photo gallery
No featured images
Voor 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden |
Gratis verzending vanaf 50,- |
Ruim 150 soorten losse thee |
Gratis proefzakje bij iedere bestelling thee |
Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
JURA C8 en JURA S8: Welke koffiemachine past bij jou? Als je op zoek bent naar een hoogwaardige volautomatische...
JURA E6 en JURA E8: Welke koffiemachine past bij jou? Als je op zoek bent naar een hoogwaardige volautomatische...
JURA S8 Piano Black Welkom bij onze ultieme gids voor het kiezen van het perfecte koffiezetapparaat. Of je nu een...
JURA J8 Twin Diamond White Geniet je van een cafeïnevrije koffie, of geef je de voorkeur aan een pittige espresso?...
No featured images
30 juni 2020
Een van de onderdelen waar je de beste matcha aan kunt herkennen is de kleur. Hoe groener de kleur hoe beter de smaak. Sommige soorten hebben een donkergroene kleur, dit houdt in dat de kwaliteit lager is. De soorten met een felgroene kleur daarentegen hebben een hogere kwaliteit. Dit is dus een factor waar je zeker op kunt letten bij het kopen van de matcha.
De theebladeren worden fijngestampt om er vervolgens matcha van te maken. Hoe fijner de textuur, hoe hoger de kwaliteit. Het zou als een hele zachte poeder moeten aanvoelen. De textuur wordt vaak vergeleken met de textuur van oogschaduw of babypoeder. Zodra het droog aanvoelt kan dit ook een teken zijn van slechte kwaliteit.
De geur moet licht zoet zijn en lichtelijk plantaardig ruiken. Het kan dan een specifieke geur hebben met diepe ondertonen, dit betekent dat de kwaliteit hoog is. Wanneer de matcha dat niet heeft en naar rook ruikt, kan de kwaliteit lager zijn. Dit kan komen doordat de theeplant teveel is blootgesteld aan licht tijdens het groeiproces. Dat is een reden dat de theeplanten een gedeelte van het groeiproces vaak worden afgedekt om een hogere kwaliteit thee te produceren.
Er zijn verschillende soorten matcha, deze soorten hangen af van de pluktijd van de theebladeren. Het betekent niet dat het verschil in kwaliteit slechter of beter is. Het betekent wel dat niet alle soorten geschikt zijn om thee van te zetten.
Dit is de hoogste kwaliteit matcha die er is. Het wordt gemaakt van de eerste pluk tencha (de theebladeren). Omdat dit gemaakt wordt van de eerste pluk zijn de jonge theebladeren zoet en romig van smaak. Bij deze soort zal je dan ook geen bittere smaak proeven. Deze ceremoniële variant is daarom ook geschikt om te drinken als thee.
Deze soort is gemaakt van de tweede pluk. Hierdoor is deze iets sterker van smaak dan de ceremoniële. Deze soort wordt daarom vaak gebruikt om te ‘blenden’. Zodra dit geblend wordt komt de smaak beter naar voren in de gemixte dranken.
Deze soort is gemaakt van de derde pluk. Hierdoor is deze nog sterker en bitter van smaak. Het wordt niet gebruikt om puur te drinken, maar wordt vaak gebruikt om mee te bakken en te koken.
De nasmaak van een kwalitatief goede matcha toont ook aan of je de goede soort hebt. De nasmaak moet namelijk ook zoet zijn en enkele minuten blijven hangen. Wanneer de nasmaak ook bitter of bijna niet aanwezig is, kan dit een teken zijn van slechte kwaliteit.
Ook in prijs is het vaak te zien welke van hogere kwaliteit is. De prijzen kunnen namelijk aanzienlijk verschillen. De lagere kwaliteit is vaak verkrijgbaar voor een paar euro, terwijl hogere kwaliteit rond de 30 euro kan liggen. Het verschil lijkt heel groot, maar als je er iets meer voor over hebt zie je dit ook terug in de kwaliteit van jouw kopje thee.
Ondanks dat matcha thee officieel gezien uit China komt, is het een echte Japanse drank. Wil je meer weten over waar het vandaan komt? Lees dan dit artikel. Het grootste verschil tussen Chinese en Japanse thee is het drogingsproces. De twee soorten worden namelijk allemaal van dezelfde soort theeplant gemaakt. Chinese thee wordt meestal na het plukken gedroogd. Dit kan zijn in een pan of gewoon in de zon. Daarna worden ze gerold in de gewenste vorm. Japanse thee daarentegen wordt niet gedroogd. Deze soort wordt gestoomd, zodat de theebladeren niet verouderen. Daarna wordt het vermalen tot poeder (matcha). Door dit verschil in drogingsproces is Chinese thee vaak zoeter dan Japanse. De vorm waarin de thee wordt gerold heeft hier ook vaak invloed op.
Er zitten dus zeker verschillen tussen Chinese en Japanse thee. Welke jouw voorkeur heeft ligt er dus helemaal aan welke smaak het beste bij jou past. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over welke variant gezonder is, omdat beide soorten afkomstig zijn van dezelfde plant!
U kunt zich op elk gewenst moment weer uitschrijven.
Of je nu €5, €10 of zelfs €15 euro korting wilt, het is helemaal aan jou. Vul bij het afrekenen je gewenste korting in en geniet direct van jouw voordeel.
5 euro korting (vanaf 50 euro)
10 euro korting (vanaf 100 euro)
15 euro korting (vanaf 150 euro)
LET OP: bevestig eerst de bevestigingsmail (check je spam!) om je korting te ontvangen.
Actie alleen geldig bij koffiebonen en koffieproefpakketten.
Dus... waar wacht je nog op? Join de club, krijg tips, tricks en nooit meer een lege koffiepot!
Top authors