Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
Zoeken in blog
Blogcategorieën
Blogtags
Fotogallerij
Geen aanbevolen afbeeldingen
Ontdek de Revolutie van Cold Brew met de JURA GIGA W10 Echte Cold Brew met één druk op de knop Cold...
JURA C8 en S8: Welke koffiemachine past bij jou? Als je op zoek bent naar een hoogwaardige volautomatische...
JURA E6 en E8: Welke koffiemachine past bij jou? Als je op zoek bent naar een hoogwaardige volautomatische...
JURA S8 Piano Black Welkom bij onze ultieme gids voor het kiezen van het perfecte koffiezetapparaat. Of je nu een...
JURA J8 Twin Diamond White Geniet je van een cafeïnevrije koffie, of geef je de voorkeur aan een pittige espresso?...
Geen aanbevolen afbeeldingen
Thee is natuurlijk het lekkerst als het nog vers is. Dat geldt voor theezakjes, maar ook voor losse thee. Je kunt het je ongeveer 12-18 maanden bewaren. Daarna is het nog steeds drinkbaar, maar zal de smaak lichtelijk teruglopen. Dus wil je het optimale resultaat uit jouw kopje halen, dan is het verstandig om in de gaten te houden wanneer je de het gekocht hebt en wanneer het geproduceerd is. Daarom doen wij er alles aan om de het zo vers mogelijk te houden en dat het zo vers mogelijk bij jou thuis aankomt.
Maar alleen letten op de houdbaarheidsdatum is niet voldoende om de optimale kwaliteit van losse thee te behouden. Er zijn veel meer factoren die de kwaliteit beïnvloeden. En daarom hebben wij deze factoren even voor je op een rijtje gezet, zodat het in de toekomst altijd de optimale kwaliteit zal behouden!
Naast de houdbaarheid is het ook belangrijk dat je de losse thee op de juiste plek bewaart. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Allereerst is het belangrijk dat je de het droog bewaart. Zodra er vocht bij de thee komt zal het gaan schimmelen of gisten. Zorg er dus goed voor dat het niet in contact komt met water voordat je het daadwerkelijk wilt consumeren.
Het is ook belangrijk dat je de thee niet bij andere etenswaren bewaart. Het absorbeert namelijk snel. Dit geldt voor water, maar ook voor geuren. Het is daarom belangrijk dat je verschillende soorten niet samen bewaart om te voorkomen dat de geuren vermengt zullen raken. Ook is het niet handig om het bij bijvoorbeeld de pindakaas te bewaren, tenzij je wilt dat de geuren van de pindakaas overgenomen worden.
De temperatuur is ook belangrijk als het om het bewaren gaat. Een hoge temperatuur zal de het niet laten schimmelen of gisten, maar het zal er wel voor zorgen dat de kwaliteit vermindert. Daarom is het belangrijk dat je de thee bewaart op een plek die niet te warm is. Het is dus bijvoorbeeld niet verstandig om het vlak naast het fornuis te bewaren. Ook moet je er rekening mee houden dat de temperatuur niet teveel schommelt omdat dit ook de smaak beïnvloed. Een plek waar het constant kamertemperatuur is, is dus de perfecte plek.
Zuurstof beïnvloedt de smaak ook. Wanneer er teveel zuurstof bij de thee komt, kan dat ervoor zorgen dat het muf wordt. En het dus de kwaliteit verliest. Daarom is het verstandig om het in afgesloten donkere theeblikken te bewaren. Hierdoor kan zuurstof jouw verse thee niet aantasten en zal het langer de kwaliteit behouden.
Wel hangt het bij het bewaren af van welke soort je hebt. Zo kun je zwarte- en Oolong thee langer bewaren dan groene en witte thee. De zwarte en Oolong variant kun je makkelijk 12 maanden bewaren, terwijl je het beste de groene en witte variant kan nuttigen voor 9 maanden verstreken zijn. Let daarom altijd goed op de houdbaarheidsdatum en schrijf het eventueel op het theeblik, zodat je niet verward raakt en de kwaliteit in de gaten kunt houden.
In tegenstelling tot bijna alle soorten verbetert de kwaliteit van Pu Erh thee in verloop der tijd. Deze soort wordt gerijpt zodat er een robuuste smaak vrijkomt. Dus hiervoor geldt, hoe langer het bewaart wordt, hoe beter de kwaliteit zal zijn. Denk er dan wel om dat je de het goed bewaart, omdat deze nog wel vatbaar is voor de bovenstaande factoren.
check_circle
check_circle